juni 15, 2024
TEMA NÄRINGSLIV

Ledande leverantör av eltekniska lösningar

Verktyg av Euro Energy Components på ett bord.

Med ett gediget teknikkunnande och branscherfarenhet är Euro Energy Components en framgångsrik leverantör till företag i elbranschen. Företagets målsättningar är att erbjuda kunskap, produkter och lösningar som gör att deras kunder gör tidsbesparingar vid konstruktion och montering av ställverk och centraler samt utföra säkert arbete med spänning upp till 800kV.

Euro Energy Components AB importerar och distribuerar produkter och lösningar inom elteknik. Det rör sig om distribution och montagematerial för ställverk och centraler, potentialjordning och AMS-arbete där Euro Energy tack vare sin breda kunskap tar fram tidsbesparande och högkvalitativa lösningar åt sina kunder.
Joakim Elm, VD och ägare, utvecklar:
– Vi jobbar i huvudsak mot skåpsbyggare, men även med energibolag, grossister, OEM-tillverkare och andra storförbrukare av elmaterial. Det vi pratar om kan vara allt från stora ställverk till mindre centraler för arbete på kraftledning till identifiering av läckströmmar i en fördelningsstation eller potentialjordning av publik laddstation. Under årens lopp har vi byggt upp ett gediget nätverk som gör att vi kan handplocka de bästa produkterna från olika leverantörer runt om i Europa.

Produkter från ledande tillverkare
Euro Energy Components levererar till 70–80 procent av landets skåpsbyggare. Till dessa levererar företaget kvalitetsprodukter som brytare, anslutningsklämmor, distributionsblock, distanser, isolatorer och mycket mer från ledande tillverkare som Technoelectric, Ouneva, Teknomega, Pollmann, Isores och Meta.
Euro Energy Components har även distributionsrätten för företagen Katko och DEHN i Sverige. Katko tillverkar bland annat säkerhetsbrytare som ska installeras för applikationer där någon typ av motor är inblandad, som exempelvis tvättmaskiner, värmepumpar, portar, dörrar eller fläktsystem. Även solpanelsanläggningar kräver idag att säkerhetsbrytare installeras på både AC- och DC-sidan.
Tyska leverantören DEHN är specialiserad på åskledare, potentialjordning, överspänningsskydd och personligt skydd. Här är DEHN världsledande med över 110 års erfarenhet och med en egen produktutvecklingsavdelning som sysselsätter fler än 160 personer ligger DEHN i framkant gällande säkerhet. DEHN:s lösningar skyddar byggnader, utrustning och personer mot blixtnedslag och överspänningar.
– Ett normalår slår blixten ner cirka 100 000 gånger i Sverige. Då kan det uppstå skillnader i spänning som skadar funktionaliteten och leder till produktionsstörningar eller rentav stopp i olika anläggningar eller i produktionen, vilket kan medföra enorma kostnader för företagen, poängterar Joakim Elm.
Han berättar vidare att Euro Energy Components också är Sveriges största leverantör av kulbult till ställverk och fördelningsstationer. De levererar cirka nio ton kulbult per år och varje kulbult väger mellan 11 och 22 gram, vilket innebär att antalet är stort. Kulbult används för jordning av stationerna när servicearbete ska utföras.
Något som i allra högsta grad också berör Euro Energy Components är det faktum att cirka 5 miljoner KWH-mätare ska bytas ut i Sverige fram till 2025. Arbetet påbörjades i höstas och här är Euro Energy Components leverantör till både energibolagen som ska utföra dessa byten samt utbildande företag. Euro Energy, som har ett stort sortiment av produkter och lösningar för AMS-arbete, har nu tagit fram ett säkerhetskit (1000 V) med isolerade handskar, skor, matta, duk och verktyg, vilket gör att arbetet kan utföras på ett tryggt och säkert sätt för elektrikern.
Härutöver erbjuder företaget säkerhetsprodukter och lösningar för bland annat IT-infrastruktur, CCTV-system, smarta elnät, laddstationer för e-mobilitet, belysningssystem, vind- och solenergianläggningar.

Ökad efterfrågan
Euro Energy Components grundades 1996 av Erlandsson Gruppen då med Thomas Frohm som VD. 2005 köpte Thomas ut företaget som han framgångsrikt lett fram till slutet av 2019 då Joakim Elm tog över ägarskapet och VD-rollen. Joakim kommer från en annan del av teknikbranschen där han varit produktchef och VD i mer än 30 år. Thomas jobbar fortfarande kvar som produktchef och kommer därefter att verka som konsult för företaget.
Joakim framhåller teknisk kompetens, branschkunskap, ett marknadsanpassat sortiment, en hög servicenivå och effektiv logistik som bolagets främsta konkurrensfördelar. Han noterar att efterfrågan på företagets lösningar ökar markant.
– Vår plan är att expandera och ta fler marknadsandelar inom befintliga försäljningskanaler, samt nya vertikaler som exempelvis automation, säkerhet och E-mobility. Vi kommer inom kort lansera en helt ny hemsida och under början av 2021 erbjuda e-handel för våra kunder. Min målsättning är att under kommande år stärka upp teamet, framför allt inom försäljning och tekniksupport. Vi söker därför drivna talanger med gedigen kunskap inom områdena ställverk, centraler, AMS, åsk- och potentialutjämningssystem samt överspänningsskydd, säger Joakim Elm.

Research: Joakim Nyholm
Text: Örjan Persson