juni 15, 2024
TEMA NÄRINGSLIV

Högsäsongen närmar sig för Varbergs Skog & Trädgård

Två medarbetare på Varbergs Skog & Trädgård sitter på varsin gräsklippare inomhus.

När utomhussäsongen närmar sig för Hallands villaägare riktar många blickarna mot Varbergs Skog & Trädgård. Hjälp med allt som rör dina trädgårdsmaskiner, lyder företagets filosofi när man erbjuder såväl försäljning som service och reparationer av trädgårdsmaskiner – inte minst robotgräsklippare – och mycket mer.

”Hjälp med allt som rör dina trädgårdsmaskiner. Vi kanske har ett högre pris än webbutiker men vi finns här när du behöver oss.”
Så lyder filosofin i Varbergs Skog & Trädgård AB där man erbjuder försäljning, service och reparationer av trädgårdsmaskiner, allt från motorsågar till dieselvärmare och mer därtill. I de nyligen utbyggda butikslokalerna i Tångaberg finns en utställningsyta för inspiration, och här träffar vi också deras ägare och grundare Ulf Eliasson och Maria Karlsson. De startade bolaget i det egna hemmet 2004 och har sedan dess utvecklat verksamheten i takt med den ökande efterfrågan.
– Idag erbjuder vi allt från snöslungor till robot- och åkgräsklippare i fråga om maskiner, men härutöver säljer vi också en mängd olika trädgårdsredskap. Service och reparationer utgör också en stor del av verksamheten, berättar Ulf Eliasson som i den dagliga driften har hjälp av två kollegor, varav en är Johan Karlsson.
Han är Ulfs ingifta son med ett tioårigt förflutet i Varbergs Skog & Trädgård, som sedan tre år tillbaka är anslutet till QC.

Många fördelar med robotgräsklippare
Just robotgräsklippare är något som Ulf gärna slår ett extra slag för.
– Det finns många fördelar med robotgräsklippare. Den är enkel och lättskött, gräsmattan blir grönare och perfekt klippt, samtidigt som man sparar både tid och miljö, och på sikt även pengar, säger Ulf och nämner att man saluför robotgräsklippare från kända tillverkare som Husqvarna, Honda, Stiga och Stihl.
I sortimentet finns klippare för alla behov, allt från varianter för små trädgårdar till maskiner för gräsmattor som kan vara flera fotbollsplaner stora. Husqvarna har till exempel nyligen lanserat ett nytt system som gör det möjligt att klippa stora ytor, som golfbanor eller stora stadsparker, med hjälp av flera robotar som samarbetar. Inom kort kommer Stiga även att lansera en batteridriven traktorgräsklippare, berättar Ulf.

Kompletta servicepaket
Varbergs Skog & Trädgård representerar ett heltäckande servicekoncept som innebär att man kan besöka kunden, se över deras behov på plats och rekommendera en lämplig lösning. Därefter bokar man in en dag då Johan eller någon av hans kollegor kommer ut och installerar gräsklipparen samt går igenom hur den ska skötas.
– Vi erbjuder också fyra olika serviceavtal. Vårt största paket innebär att vi både hämtar gräsklipparen på hösten och lämnar den på våren då vi även installerar och driftsäkrar den. Under vintern förvarar vi den på vårt robothotell då vi också servar den och ser till att den är i topptrim inför kommande säsong, upplyser Ulf Eliasson.
Ulf lyfter i sammanhanget fram kollegan Claes som har varit företaget troget i tre år och som besitter stor kunskap och kompetens kring allt som rör robotgräsklippare, men även andra maskiner.
Ulf och Maria har all anledning att se ljust på företagets framtid inför nalkande vår- och sommarsäsong. Kunderna uppskattar Varbergs Skog & Trädgårds breda koncept. Det gäller inte minst utländska sommargäster som gärna utnyttjar något av företagets servicepaket.

Intervju: Oliver Malm
Text: Örjan Persson