oktober 18, 2024

Oberoende besiktning är en kvalitetssäkring i byggbranschen

Besiktningsförfarandet är en viktig aspekt av byggbranschen i dess ständiga strävan efter att bygga på ett korrekt och hållbart sätt. I sammanhanget spelar en aktör som Weberg Tak & Byggkonsult en viktig roll som oberoende besiktningsman. Företaget, med ägaren Jonathan Weberg i spetsen, är certifierat av både SBR och RISE, vilket säkerställer fläckfria insatser vid besiktningar av såväl befintliga byggnader som nyproducerade objekt.

Jonathan Weberg har alltid arbetat inom byggsektorn, både med handel och ute på byggarbetsplatser där han under en period jobbade med tak som särskilt fokusområde. Idag driver han Weberg Tak & Byggkonsult, som utöver Jonathan även sysselsätter hustrun Annika som sköter administrationen, och där han fokuserar på besiktningar av såväl befintliga byggnader som nyproducerade objekt.
– Jag arbetar ofta med entreprenader kopplade till nyproduktioner, och då ofta som en del i en besiktningsgrupp där en beställare vill säkerställa att denne fått det som beställts och att utförandet är korrekt. Genom åren har jag tagit mig an den typen av uppdrag över hela landet, berättar Jonathan.
Företagets andra ben utgörs av statusbesiktningar där Jonathan kartlägger skicket på en befintlig fastighet, framför all dess utsida. Bland dessa uppdragsgivare finner vi bland annat fastighetsbolag och Max IV Lund. En typ av uppdrag som ökat i samband med lågkonjunkturen är, berättar Jonathan, att han går in som sakkunnig i tvister, insatser som i regel sker i närområdet.

Bygger relationer
Jonathan utbildade sig till besiktningsman på Åkermans Ingenjörsbyrå för att kombinera den från skolan förvärvade kunskapen med sin erfarenhet från byggbranschen. Hans bästa egenskap är relationsbyggande och på Weberg Tak & Byggkonsult arbetar han med långvariga relationer.
– Vi är familjära och alltid lätta att nå, säger Jonathan och berättar vidare att företaget är certifierat av både SBR och RISE.
– För att erhålla certifikaten krävs viss erfarenhet i kombination med årliga prov för att säkerställa att besiktningsmannen håller sig ajour med regler och föreskrifter inom den föränderliga byggbranschen. De blir i sig en kvalitetssäkring för kunden, påpekar Jonathan.

Opartisk i alla lägen
Weberg Tak & Byggkonsult, som har sitt säte i centrala Ängelholm och som nyligen avslutade en besiktning på Zoegas kafferosteri i Helsingborg, är välkänt för sin höga nivå och opartiskhet. Tack vare erfarenheten från byggbranschen har Jonathan en djup förståelse för marknaden, vilket dock, poängterar han, inte väger tyngre än förståelsen för vad som är avtalat och vad som är rätt och riktigt rent juridiskt.
– Som besiktningsman ska man inte tycka, utan man behöver vara krass och oberoende. Det tycker jag att jag är och det är viktigt att stå fast vid dessa principer i den här branschen, understryker Jonathan Weberg.

Intervju: Axel Eriksson
Text: Örjan Persson