september 7, 2024

Helsingborgs Konserthus – En kulturskatt i tiden

I nära 100 år har Helsingborgs Konserthus varit en plats där musikens välgörande kraft haft möjlighet att blomstra. I höst tar en ny chefsdirigent över taktpinnen, redo att leda Helsingborgs Symfoniorkester och dess besökare in i en ny era av musikaliska upptäckter.

”Sveriges första funktionalistiska byggnad!” Så löd omdömet från en av tidens främsta konst- och arkitekturkritiker när Helsingborgs nya konserthus stod färdigt 1932 och dess ikoniska arkitektur har stor betydelse för stadsbilden.

Uppdraget
Helsingborgs Konserthus är en del av det kommunala bolaget Helsingborg Arena & Scen AB och är delvis finansierat av statliga och regionala medel genom Region Skåne. Bolaget innefattar även Helsingborg Arena, Sofiero slott och slottsträdgård och Helsingborgs stadsteater.

Med tiden har Helsingborgs Konserthus utvecklats till en kulturinstitution. Det finns och ska alltid finnas något för alla inom dessa K-märkta väggar. Att bedriva och föra vidare den symfoniska musikens traditioner och att utveckla musiken som konsert- och konstform är en stor del av uppdraget. Lika viktigt, inte minst ur ett demokratiskt perspektiv, är det att erbjuda musikupplevelser för nästa generation. Tillsammans med stadens skolor skapar Helsingborgs Konserthus tillfällen, för barn och unga att uppleva konserter. För att nå längre ut i regionen har Helsingborgs Symfoniorkester konserter även i kranskommunerna vid några tillfällen per år.

Nytta för både kommun och näringsliv
Utöver att vara hemmascen för Helsingborgs Symfoniorkester är Helsingborgs Konserthus numera också en arena för externa aktörer. Med olika typer av konferenslokaler för såväl stora som mindre grupper kan även företag med fördel boka Helsingborgs Konserthus och få ett skräddarsytt paket kombinerat med musik, mat och dryck.
– Jag skulle även vilja uppmuntra både besökare och företag att komma hit och bli inspirerade av hur välorganiserat och disciplinerat en orkester verkar, tillägger Katrine Ganer Skaug, Konserthuschef.

Man eftersträvar också ständigt nya samarbeten med näringslivet. Ett exempel på det är ett samhällsengagerande projekt där företag erbjuds möjligheten att stödja en hjälporganisation genom musikupplevelser. Företaget köper då ett biljettpaket med konserter och väljer sedan vilken organisation de vill stötta med en musikupplevelse. Genom detta projekt tillgängliggörs den klassiska musiken för personer som kanske aldrig tidigare fått möjlighet att uppleva en konsert på Helsingborgs Konserthus.

Europas bäst bevarade hemlighet
Gästande solister och dirigenter har hög internationell nivå. Men även Helsingborgs Symfoniorkester besitter en imponerande internationell status och de 60 musikerna har inslag av olika nationaliteter.
– Jag hörde en agent som besökte oss utbrista ”This is the best hidden secret in Europe!” Det är sant och mitt mål är att vi inte fortsätter vara en hemlighet. Invånarna i den här regionen erbjuds klassiska livekonserter på internationell toppnivå. Samtidigt arbetar vi utifrån vår hållbarhetspolicy att prioritera skandinaviska gästmusiker och att främja att våra gästande solister och dirigenter reser landvägen till och från Helsingborg, förklarar Katrine.

Ny chefsdirigent i höst
En av de största nyheterna just nu är rekryteringen av den franska chefsdirigenten Maxime Pascal, som tillträder i början av september i år.
– Pascal är en förhållandevis ung men erfaren konstnär med en stark personlighet, som dessutom är multidisciplinär och nyfiken på att utmana orkesterformatet rent generellt. Han anser att Helsingborgs Symfoniorkester har en öppenhet och en objektivitet som är otroligt värdefull och att det finns en nyfikenhet som den klassiska musiken men också branschen i stort behöver, säger Katrine.