Här utbildas framtidens arbetskraft
På Tegelbruksskolan i skånska Klippan utbildas framtidens arbetskraft. Skolan representerar fyra olika program, varav tre är nationella med yrkesinriktning mot bygg och anläggning, el och energi samt fordon och transport.
– Målet är att våra elever efter tre år ska vara fullt anställningsbara, säger Ann-Sofie Widén, rektor på Tegelbruksskolan.
På Tegelbruksskolan studerar 365 elever i fyra olika program, varav tre nationella och ett introduktionsprogram (IM) med inriktning Yrkesintroduktion. Alla de nationella programmen är yrkesinriktade: Bygg- och anläggningsprogrammet, El- och energiprogrammet samt Fordons- och transportprogrammet.
– Målet är att våra elever efter tre år ska vara fullt anställningsbara. De måste lära sig de nödvändiga färdigheterna för att få jobb, samtidigt som de också måste mogna och bli vuxna ganska tidigt. Flera går ut på arbetsplatsförlagt lärande (APL) redan i årskurs två, det är en stor utmaning att komma ut på en arbetsplats och visa att de är redo, säger Ann-Sofie Widén, rektor på Tegelbruksskolan.
ETG-examen
El- och energiprogrammet har inriktningen elteknik. Skolan är medlem i ETG, vilket innebär att eleverna har möjlighet att ta ETG-examen, ett kvalitetssäkrat branschprov som ersätter det första lärlingsåret. Andreas Kihlström, som undervisar på El- och energiprogrammet, är ansvarig för att utbilda eleverna i den krävande ETG-certifieringen.
– Eleverna ska bland annat utföra ett omfattande projekteringsarbete, där de måste leverera en fullständig projektpärm med dokumentblad, kretsscheman och installationsritningar. När de är klara får de slutföra ett praktiskt prov på 24 timmar, där de visar att de kan bygga och driftsätta en elinstallation. Klarar de detta blir de ETG-certifierade elektriker redan vid studenten, något som kräver en stor mängd självständighet. Det ställer tuffa krav på dem, men det gör dem också redo för arbetslivet, säger Andreas Kihlström.
Samarbetar med näringslivet
Fordons- och transportprogrammet är Tegelbruksskolans största program, med inriktningar som personbil, transport för yrkesförare, samt en lärlingsinriktning där eleverna kan utbilda sig till tungmekaniker, lackerare eller fordonsskadetekniker. På Bygg- och anläggningsprogrammet utbildar de inom bland annat Husbyggnad, Byggnadsplåtslageri och Mark och anläggning.
Tegelbruksskolan har ett nära samarbete med näringslivet, något som Ann-Sofie lyfter fram som avgörande för skolans framgång.
– Företagen som tar emot APL-elever hjälper oss att hålla utbildningarna relevanta och får samtidigt en chans att kartlägga framtida arbetskraft.
Efterfrågad kompetens – nu och i framtiden
Ann-Sofie Widén har varit rektor på Tegelbruksskolan sedan 2013 och har lång erfarenhet av ledarskap inom skolväsendet. Hon beskriver sitt arbete med passion och kallar det världens bästa jobb.
– Det är utmaningar hela tiden, och jag älskar att jobba nära verksamheten och eleverna. Det bästa är att vara med när de lyckas, blir vuxna och framgångsrika, säger Ann-Sofie med ett stort leende.
När det gäller framtiden är Ann-Sofie övertygad om att de utbildningar som Tegelbruksskolan erbjuder ligger helt rätt i tiden.
– Vi utbildar i branscher som har stor kompetensbrist, och det är yrken som även framöver kommer att behövas. Skolverket har också varit tydligt med att dessa program måste prioriteras framåt, påpekar hon.
Ett bevis på skolans framgångar är att elarbetslaget på skolan blev utsett av ETG till årets arbetslag. Härutöver har transportutbildningen blivit nominerad till årets transportskola tre gånger de senaste fem åren.
– Vi vann inte i år, men vi kommer igen, säger Ann-Sofie Widén leende men bestämt.
Intervju: Wilhelm Walaker
Text: Örjan Persson