december 21, 2024

Från ritbordet till verklighet


Visopro har specialiserat sig på generativ design och erbjuder innovativa lösningar inom 3D-scanning och konstruktion. Med andra ord hjälper man sina kunder att gå från ritbordet till verklighet. Med ett starkt fokus på hållbarhet i alla led, visualiserar man både problem och lösningar i ett tidigt skede, vilket sparar pengar, resurser och tid åt kunderna; det är billigare att ändra exempelvis en CAD-modell än att riva en färdig konstruktion.

Tomasz Gapinski har en lång teknisk bakgrund inom fordonsindustrin. Han började experimentera med modern 3D-teknik redan på 90-talet och har, i över 25 år, arbetat med att skapa de tekniska möjligheter som idag revolutionerar svensk tillverkning och byggindustri. Tomasz drivs av att jobba med teknik och leverera bra resultat. För ungefär tio år sedan insåg han att han behövde friare tyglar att vidga sina vyer, vilket ledde till att han grundade Visopro 2016.
– Jag hade väl ingen stark dröm om att driva eget företag egentligen, men det fanns samtidigt där i bakhuvudet. Jag kände att jag ville ta det jag hade lärt mig i bilindustrin till andra industrier. Jag hade en plan, men allt blev precis tvärtom. Det lustiga är att det blev bättre än jag hade tänkt mig, berättar Tomasz och skrattar.

Idag levererar Visopro sina lösningar för bland annat kommuner och processindustrin. Med Meccom Group som delägare har Visopro en stark koppling till tillverkningsindustrin.
– Vi är egna, men vi har Meccom som säkerhet i ryggen om man vill nyttja dem för tillverkningen, förklarar Tomasz.

Internationellt erkända
Visopro har specialiserat sig på generativ design och erbjuder innovativa lösningar inom 3D-scanning och konstruktion. Detta är en väldigt teknisk beskrivning, som Tomasz även kan förklara med enklare ord:
– Vi hjälper våra kunder att gå från ritbordet till verklighet. Vi är inte bara ett företag som levererar ritningar; vi tar det hela vägen till den fysiska världen.

Ett viktigt verktyg för Visopro är det som kallas digitala tvillingar, vilket är en virtuell representation av en fysisk installation. Detta arbetssätt har lett till att företaget har prisats internationellt. Ett exempel är den uppmärksammade varvsbron i Helsingborg, ett projekt som tilldelades priset European Steel Award för sin konstruktion.
– Det var vår första bro. Redan första veckan fick jag frågan hur länge vi har varit i branschen. ”En vecka”, svarade jag, säger Tomasz skämtsamt.

En hållbar väg framåt
Hållbarhet är en viktig aspekt för Tomasz och hans kollegor. För Visopro handlar hållbarhet om att minska både materialåtgång och fel i projekten, vilket sparar pengar, resurser och tid åt kunderna.
– Många företag glömmer ibland att det faktiskt finns en verkstad som ska bygga ihop det man ritar upp. Vi ser till att alla delarna hänger ihop och att underlagen är tillräckliga för att produktionen kan genomföras problemfritt. Vårt mål är att visualisera problem och lösningar i ett tidigt skede, så att kunden verkligen kan se och förstå hela projektet innan det sätts i produktion; det är billigare att ändra exempelvis en CAD-modell än att riva en färdig konstruktion, berättar Tomasz.

Visopro har vuxit stadigt sedan starten. Tomasz betonar vikten av att växa hållbart.
– Vi har ingen ambition att bli ett jättestort konsultföretag, men vi vill vara bäst inom det vi gör, säger Tomasz avslutningsvis.

Intervju: Wilhelm Walaker
Text: Andreas Ziegler