januari 13, 2025

En skola som speglar samhället

Drottning Blankas Gymnasieskola i Helsingborg erbjuder, efter en sammanslagning, sex olika utbildningsprogram, som består av en blandning av teoretiska och praktiska program. Programmen är utformade för att spegla de kompetensbehov som finns i samhället.

Drottning Blankas Gymnasieskola i Helsingborg genomgick en betydande förändring inför höstterminen 2023. Två gymnasieskolor slogs då samman och flyttade in i gemensamma lokaler. Gymnasieskolan sysselsätter i dagsläget 700 elever, som studerar på sex olika program, bestående av Samhällsvetenskapsprogrammet, Ekonomprogrammet, Vård- och omsorgsprogrammet, Hotell- och turismprogrammet, Försäljnings- och serviceprogrammet samt Frisör- och stylistprogrammet.
– Det som lockade med Drottnings Blankas Gymnasieskola var att det kändes som en skola som verkligen speglar samhället. Här möts praktiska och mer teoretiska program. Det är precis som det är ute i samhället, säger Cathrine Svensson, som är skolans rektor.

Cathrine har vetat att hon ville bli lärare sedan hon var liten, men började studera ekonomi när det blev dags att välja riktning i livet. Hon insåg dock snart att det var lärare hon verkligen ville bli. När hon väl kom ut i yrkeslivet, kände hon ganska snart att hon hade hittat helt rätt. Hon har nu lång erfarenhet av utbildningssektorn och har tidigare bland annat arbetat som rektor på en grundskola. På Drottning Blankas Gymnasieskola är hon en av många eldsjälar.
– Lärarna här är fantastiska. De går den extra milen för att hjälpa eleverna, säger Cathrine.

Praktisk erfarenhet
Drottning Blankas Gymnasieskola lägger stor vikt vid att yrkesprogrammen ska vara kopplade till verkligheten och samhällets behov. Ett exempel på detta är Vård- och omsorgsprogrammet, där eleverna får göra sin praktik (APL) på sjukhus, äldreboenden och LSS-boenden.
– Det är otroligt viktigt att vi samarbetar med vårdsektorn och stöttar våra elever i deras praktik. Vi är ett vård- och omsorgscollege, vilket hjälper oss att ordna kvalitativa praktikplatser åt eleverna och handledarutbildningar för våra lärare, berättar Cathrine.

Utöver den lokala förankringen, erbjuder skolan även möjligheter för eleverna att få internationell erfarenhet. Förra året åkte eleverna från Hotell- och turismprogrammet samt eleverna från Försäljnings- och serviceprogrammet till Sydafrika för att göra praktik i Kapstaden.
– Det är en fantastisk möjlighet för eleverna att se andra kulturer och få ett globalt perspektiv, säger Catherine.

I februari 2025 kommer skolan åka ner till Sydafrika igen, den här gången med elever från Vård- och omsorgsprogrammet samt elever från Frisör- och stylistprogrammet.

Utbildningar som behövs
Cathrine ser positivt på framtiden, både för skolan och för eleverna. Hon planerar att utöka Vård- och omsorgsprogrammet och hoppas kunna erbjuda fler parallellklasser för att möta samhällets behov av utbildad arbetskraft.
– Vi bidrar till samhället genom våra yrkesprogram. Det är otroligt viktigt att vi fortsätter utveckla och vässa våra program, både för elevernas och samhällets skull, säger Cathrine.

Intervju: Wilhelm Walaker
Text: Andreas Ziegler