En pionjär inom ren luft och hållbar industri

För drygt tio år sedan etablerade den österrikiska koncernen Scheuch GmbH sig i Sverige med Scheuch AB. Företaget, vars huvudsakliga uppdrag är att serva kraft- och värmeverk och industriella anläggningar med rökgasrening, har haft en mycket stark utveckling, vilket har lett till ett återkommande rekryteringsbehov. En viktig aspekt av Scheuchs arbete är att hjälpa sina kunder att hänga med när branschen förändras och kraven blir högre.
I hjärtat av Kristianstad har Scheuch AB under det senaste årtiondet vuxit fram som en av de ledande aktörerna inom rökgasrening i Norden och Baltikum. Som en del av den 60-åriga österrikiska industrikoncernen Scheuch GmbH har bolaget en stabil grund att stå på. Vägen dit har varit kantad av hårt arbete och strategiska beslut. Scheuch AB:s huvudsakliga uppdrag är att serva kraft- och värmeverk samt industriella anläggningar som förbränner bio- och avfallsbränslen.
– Vi konkurrerar inte med pris, utan med kvalitet, hög tekniknivå, säker leverans och låg risk, säger Magnus Hermansson, företagets VD som var med och startade upp den svenska verksamheten 2014.
En bransch i förändring
Under de senaste åren har branschen förändrats.
– Kraven har blivit högre och anläggningarna mer komplexa, vilket innebär att vi som leverantörer behöver mer specialistkunskap. Och det finns inom en 60-årig österrikisk industrikoncern. Vi ser stor fortsatt potential inom stålindustrin, gruvindustrin och pelletsfabriker. Dessutom finns spännande möjligheter inom den bearbetade trävaruindustrin, berättar Magnus.
Nya EU-direktiv rörande utsläpp till luft, som MCP-direktivet, har också lett till att många företag behöver uppgradera sina befintliga anläggningar.
– Många vet att reglerna finns, men de vet inte vad de faktiskt innebär i praktiken. Det handlar inte bara om att installera ny rening– man måste mäta utsläpp, registrera anläggningar och utbilda personal, säger Magnus.
Omställningen till hållbara bränslen är också en viktig faktor.
– Många av våra kunder står inför ett skifte från fossila bränslen till alternativ som pellets eller bioolja. Där kan vi bidra med lösningar som gör övergången smidigare och mer effektiv, säger Magnus.
Ett annat område där Scheuch investerar mycket är koldioxidinfångning.
– Vi satsar stora resurser på forskning och utveckling och har pilotförsök med fullskalig koldioxidinfångning på gång. Inom fem år hoppas vi ha en fungerande lösning på marknaden. Det handlar om att göra tekniken ekonomiskt hållbar, och vi är på god väg, säger Magnus.
Nya talanger
Med tydliga ambitioner för framtiden har Scheuch AB satt upp en offensiv strategi.
– Vårt mål är att omsätta 20 miljoner euro och ha 20–25 anställda till 2030. För att nå dit behöver vi fortsätta växa geografiskt och utöka vårt erbjudande med fler produkter och tjänster, säger Magnus.
När Magnus började sin resa med Scheuch AB 2014 var han ensam. Idag har företaget 15 anställda och en stadig tillväxtkurva.
– Sedan starten har vi levererat över 300 projekt, och vår största leverans hittills var rökgasreningen för Adven Munkedal – ett projekt värt 60 miljoner kronor, berättar Magnus.
Expansion innebär också utmaningar – framför allt när det gäller att hitta rätt kompetens.
– När ett företag växer snabbt gäller det att rekrytera rätt personer, särskilt projektledare och serviceingenjörer. Vi har aktivt ansträngt oss för att attrahera nya talanger, säger Magnus.
Intervju: Wilhelm Walaker