En öppen kyrka med hjärtat i samhället

Hörby församling är en plats där gemenskap, tradition och omsorg möts. Med sin breda verksamhet och sitt starka engagemang strävar församlingen efter att vara en öppen och inkluderande kraft i samhället. Genom diakonalt arbete, miljöansvar och kreativa initiativ skapas både stöd och möjligheter för medlemmar och besökare att mötas och växa – alltid med människan i centrum.
Hörby församling har omkring 10 000 medlemmar och ett 45-tal anställda. Verksamheten är bred, med allt från gudstjänster till körer, barn- och ungdomsgrupper, samt ett omfattande diakonalt arbete.
– Diakonin är jätteviktig. Kristen tro handlar inte bara om Bibeln och gudstjänster, utan om att ta hand om hela människan. Många i vårt samhälle kämpar – med sorg, missbruk, ensamhet, ekonomiska svårigheter och så vidare. Då vill vi finnas där som ett stöd, säger Olof Sandström, kyrkoherde i Hörby församling.
Han understryker att samarbetet med kommunen och skolorna är en annan viktig del av verksamheten. Kyrkan anordnar julspel och påskfiranden då skolor bjuds in, men arrangerar även kyrkturer där elever får lära sig om kyrkobyggnadernas historia.
Församlingen strävar efter låga trösklar till verksamheten, och satsar på att vara synlig där människor rör sig. Exempelvis under Hörby marknad i juli eller vid det kommande kulturkalaset i maj.
– Det är viktigt att visa att kyrkan inte är en sluten plats för en viss typ av människor. Vi är vanliga människor som vill möta andra vanliga människor. Och engagemanget finns – inte minst bland våra frivilliga, säger Olof.
Han nämner även konfirmationsverksamheten som blomstrar i Hörby församling. I år är ett 60-tal ungdomar inskrivna som erbjuds olika upplägg – som en resa till Berlin eller musik- och kulturaktiviteter.
Viktigast: mötet med människor
Olof Sandström är kyrkoherde i Hörby församling sedan 2013. Med mer än tre decennier inom Svenska kyrkan har han sett både utmaningar och möjligheter växa fram. Men kärnan i uppdraget har alltid varit densamma – att möta människor.
– Jag hade egentligen ingen tanke på att jobba i kyrkan från början, berättar han. Tron växte fram gradvis, men det var under mina teologistudier och praktik som jag fastnade. Mötena med människor – det var där jag kände att jag ville vara.
När Olof började arbeta i Hörby hade han främst passerat samhället via riksvägen. Men strukturen i församlingen – en blandning av tätort och landsbygd – lockade.
– Det finns en bredd här som jag gillar. Församlingen är stor nog för att rymma specialistkompetens, men ändå personlig. Och vi har fantastiska medarbetare, säger han med eftertryck.
Med ansvar för skapelsen
Samtidigt jobbar församlingen aktivt med miljöfrågor och har genomgått Svenska kyrkans miljödiplomering.
– Den kristna tron inspirerar också till ansvar för skapelsen. Det handlar om hur vi sköter våra byggnader, vår energi, vår vardag. Vi har tio kyrkor i församlingen, varav några är kulturhistoriska byggnader. Flera håller vi öppna dagtid för att skapa tillgänglighet, upplyser Olof Sandström.
När det gäller framtiden ser Olof både utmaningar och möjligheter.
– Det finns en myt om att kyrkan är för de särskilt religiösa eller grubblande. Men vi är snarare en del av vardagen för många, en punkt av stabilitet i en osäker tid. Vi ser faktiskt ett ökat intresse – fler inträden än utträden, och större konfirmandgrupper, konstaterar Olof som, förstås, stortrivs med sitt jobb.
– Det är omväxlingen, att ena stunden kunna leda en gudstjänst och nästa diskutera fastighetsfrågor, som gör jobbet så roligt. Men framför allt: att få möta människor. Det är otroligt meningsfullt – särskilt i livets mest avgörande stunder.
Intervju: Wilhelm Walaker
Text: Örjan Persson