juli 4, 2025

De bygger framtiden med hållbarhet och innovation som grund

I hjärtat av Blekinge, där tradition möter framtid, driver Skanska i Karlskrona flera projekt som banar väg för en mer hållbar byggbransch. Här har man redan nått nivå 4 med sin klimatbaserade betong – den högsta möjliga nivån. Genom goda samarbeten med både kommunen och sina kunder, bygger Skanska i Karlskrona en mer hållbar framtid.

Skanska har funnits i Karlskrona sedan början av 1900-talet. Trots att man är en del av en global koncern, genomsyras verksamheten av lokal närvaro.
– Det är vår stora fördel – vi är både stora och lokala. Vi känner kommunen, vi har relationer med lokala underentreprenörer, och vi bygger tillsammans med människor som bor här, säger Andreas Liljefors, som är projektchef på Skanska i Karlskrona.

Andreas började sin karriär på Skanska 2006 som projektingenjör. Det som lockade honom då är det som fortfarande driver honom:
– Jag ville skapa något. Det handlar inte bara om pengar, utan om att kunna påverka – att bygga något som betyder något för människor.

Hållbarhet i praktiken
Skanska har ett tydligt mål: att bli klimatneutrala senast 2045. Det kräver både tekniska lösningar och en förändrad syn på hur man bygger.
– Det är en resa. Vi vet inte exakt hur slutmålet ser ut än, men vi vet att vi måste börja nu. AI och digitala verktyg kommer att spela en stor roll i hur vi planerar och bygger smartare, säger Andreas.

Ett av Skanskas främsta mål är att minska klimatpåverkan i sina projekt. I Karlskrona har man tagit stora kliv med användningen av klimatreducerad betong, där man har nått nivå 4 – den högsta möjliga enligt dagens standard i Sverige.
– Vi var först inom Skanska med att nå nivå 4. Det innebär upp till 40 % reducerad klimatpåverkan bara genom betongen, säger Andreas.

Ett annat exempel är användningen av stålrörspålar med inblandning av slaggprodukter, vilket – i ett aktuellt projekt – minskade klimatpåverkan med hela 60 %.
– Det är något alla kan göra. Vi testade det i plattorna här först, och det visade sig fungera riktigt bra, säger Andreas.

En mer hållbar framtid
Skanska i Karlskrona har etablerat sig som en aktör som vågar utmana gamla arbetssätt. Digitalisering och 3D-modeller har blivit en naturlig del av byggprocessen, vilket gör det möjligt att identifiera utmaningar redan innan man har satt spaden i marken.
– Allt är modellerat i 3D. Vi ser var armeringen går och minimerar spill. Det sparar både resurser och tid, säger Andreas.

Innovation handlar också om människor. I projekten deltar yrkesarbetare, tjänstepersoner och lärlingar sida vid sida. Fokus ligger på att hitta rätt personer, snarare än rätt CV.
– Det handlar mycket om individen och hur man fungerar i laget. Vi jobbar aktivt med mångfald och inkludering, säger Andreas.

Andreas lyfter också det goda samarbetet med Karlskrona kommun som en viktig nyckel till projektens framgång.
– Kommunen har varit en aktiv och engagerad part. Allt från bygglov till detaljplaner har fungerat smidigt, säger han.

Andreas avslutar med en framtidsspaning:
– De närmaste fem åren kommer handla om innovation, samarbete och hållbara lösningar. Det gäller att vi fortsätter utmana branschen, tillsammans.

Intervju: Caron Pap