januari 6, 2025
TEMA NÄRINGSLIV

Vindkraftverkens moderna rallare

Anställd på RAW Solutions hänger från ett stort vindkraftverk, långt ovanför marken.

Bladen på vindkraftsverken utsätts varje dag för regn, sand, is och andra former av slitage. Inspektioner och reparationer med kranar eller skylift kan bli väldigt kostsamma. Det är här RAW Solutions kommer in i bilden. De använder en arbetsmetod som heter rope access, eller reparbete på svenska, det vill säga att de med hjälp av rep når arbetsplatsen istället för de traditionella metoderna som skylifts och ställning. Det kan uppfattas som en riskfylld arbetsmetod men de accepterar inte större risker än vad man gör på någon annan arbetsplats.

Henrik Ansgarius jobbade i 8,5 år för en av världens största vindkrafts-tillverkare som resande servicetekniker och reparbetare i Norden.
– Det var en bra ”skola” där vi utförde allt ifrån servicejobb till att byta huvudkomponenter som växellådor generatorer och blad, säger Henrik.

2014 tog karriären en vändning och han började jobba som reparbetare ute på oljeplattformar för ett norskt bolag, specialiserat på reparbete och avancerad riggning inom olja/gasindustrin. På friperioderna hjälpte han till inom vindkraftsindustrin som frilansare. Ganska tidigt upptäckte Henrik att där fanns en efterfrågan på hans kompetens och tjänster. 2016 tog han beslutet att starta RAW Solutions AB (Rope and Wind Solutions).
Då var Henrik själv den som utförde inspektioner och reparationer, idag sitter han som VD och projektledare på kontoret i Landskrona. Där sitter även Johanna som administratör/projektledare.
– Efterfrågan på vår kompetens har ökat markant senaste åren och nu, säsongen 2021, var vi tolv man ute på fältet, säger Henrik.

RAW Solutions har Europa, främst Norden, som sitt arbetsområde. De utför allt från inspektioner av vindkraftverkens blad och torn till reparationer av dessa. Inspektionerna utförs via rep och i vissa fall också drönare. Reparationerna utförs även de med hjälp av rep, men vid större skador används plattformar, liknade en hängställning. Det kan också vara så att bladet är så pass skadat att det måste lyftas ner och repareras på marken i tält.
Då bladen är tillverkade av glas och kolfiber, likt en plastbåt, är det en liknade reperationsmetod som används. Det skadade området slipas ner och lagas med glasfibermattor och epoxi eller polyester i flera lager.

Säkerhet och tillit är oerhört viktiga komponenter vid höghöjdsarbete. RAW Solutions arbetar enligt IRATA:s (Industrial Rope Access Trade Association) riktlinjer. All personal har många års erfarenhet och de utbildningar och certifikat som branschen kräver. Att arbeta med reparbete enligt IRATA:s krav innebär oöverträffad säkerhet. Enligt den svenska arbetsmiljölagen ska allt hängande arbete utföras i två oberoende system, enkelt förklarat hänger man i ett rep och har alltid ett backup-rep.
– Vi utarbetar alltid en riskanalys, en räddningsplan och en arbetsplan inför våra uppdrag. All vår utrustning ska också inspekteras var tolfte månad av en certifierad inspektör. Den kompetensen har vi internt och vi hjälper även våra kunder med detta, säger Henrik.

Henrik har dessutom sett till att samla på sig den bästa personalen i branschen.
– Vårt manskap kommer från Europas alla hörn. De har hittat till RAW Solutions genom ett stort nätverk. Vi är ständigt i behov av kompetent personal, berättar Henrik.

RAW Solutions anlitas av allt från enskilda lantbrukare med ett verk till de stora energibolagen och oberoende servicebolagen i Norden.

Även andra branscher ser fördelarna med reparbete. RAW Solutions har också uppdrag inom industri och fastighetsbranschen. Där utförs det bland annat montagejobb och inspektioner både högt och lågt.

När Henrik kikar in i kristallkulan så ser framtiden ljus ut. I slutet av 2020 fanns det cirka 4300 vindkraftverk i Sverige och det byggs och planeras fortfarande. Många av dessa är äldre turbiner som kräver löpande service och underhåll.
– Våra ropeaccess-team tar sig direkt till arbetsområdet och utför de flesta underhållsjobb mycket snabbare än traditionella metoder, berättar Henrik.

Intervju: Peter Hägg