november 24, 2024
TEMA NÄRINGSLIV

Väsentligt minskade uppvärmningskostnader med EG Byggs patenterade byggmetod

Bostadshus som byggts av EG Bygg.

I en bransch där höga vinster och traditionella byggmetoder präglar arbetsinsatserna i allt högre utsträckning utgör EG Bygg AB en motvikt till många andra byggföretag. EG Bygg har utvecklat ett patenterat klimatsmart byggsätt så att uppvärmningskostnader minimeras för framtida hyresgäster. Det gör man i ett helhetskoncept som innefattar allt från projektering till inflyttningsklart hus.

Det är Erik Gustavsson som äger och driver EG Bygg, ett företag han startade redan 1980.
– Efter ett tag fick jag en förfrågan om att bygga en sommarkyrka på Åhus Strand vid Höganäs. Det var ett omfattande projekt som gjorde att jag fick börja anställa folk. Det blev också mycket lyckat, vilket inneburit att vi har byggt ett flertal kyrkor sedan dess, berättar Erik som idag har ett 25-tal anställda, varav en varit firman trogen ända sedan 1985.
Erik har aldrig sagt upp en enda medarbetare på grund av arbetsbrist.
EG Bygg står för ett helhetskoncept som, förutom själva byggnationen, även innefattar arbete kring projektering, markarbeten, inredningsfrågor, utrustning, elinstallationer samt vatten, värme och ventilation.
– Vi arbetar alltid i en nära dialog med beställaren då vi analyserar behoven och tillsammans kommer fram till en optimal lösning. Därefter tar vi i rollen som totalentreprenör ett ansvar för hela produktionen.

Unik metod
I en byggbransch där mycket alltjämt handlar om traditionellt byggande står EG Bygg för ett koncept som sticker ut. Tillsammans med arkitekten Yngve Lörup har Erik utvecklat en patenterad byggmetod som företaget är ensamt om i branschen. I en anläggning i närheten tillverkas de betongelement man använder i byggprocessen, vilka gör att man kan bygga helt utan köldbrygga. Detta innebär att golv, väggar och tak inte på någon punkt står i kontakt med husets utsida, vilket i praktiken innebär att värmen stannar kvar i huset när inget bryter isoleringen.
– Uppvärmningskostnaderna minskar dramatiskt, i regel med cirka 20 procent jämfört med vad varmvattnet kostar, berättar Erik och hänvisar till en ackrediterad aktör i Örebro som gör dylika uträkningar och kalkyler för byggprojekt över hela Sverige.
– De har aldrig sett något liknande för hyreshus, inget annat objekt har varit i närheten av de resultat vi uppnår med vår metod, säger Erik som gärna tar fajten med landets byggföretag.
Varför, undrar han, bygger inte alla på detta sätt?
– Det vore förstås klädsamt eftersom det är den enskilde hyresgästen som i slutändan får betala för uppvärmningskostnader i hus som hade kunnat byggas på ett annat sätt. Vi bygger klimatsmart, den enskilde individen ska inte behöva betala ockerpriser, samtidigt som vi förstås också gör en insats för miljön. Allt är inte pengar, understryker han.
Erik berättar att han är uppväxt på ett lantbruk utan traktorer och med begränsad ekonomi. Han har med andra ord vuxit upp med föresatsen att pengar inte är allt.
– Jag vill inte slå mig för bröstet, men jag brinner verkligen för det jag gör. Jag har samma inställning idag som för 30 år sedan. Jag har ingen nytta av en massa pengar, det finns andra, viktigare värden i livet.

Många järn i elden
EG Bygg åtar sig allt från små arbetsinsatser för en privatperson till stora entreprenader på 20 000 arbetstimmar. I Hässleholm kommer man till exempel att bygga 43 hyreslägenheter i tre etapper. Lägenheterna hyrs ut direkt tack vare den låga hyresnivån, cirka 8 500 kronor i månaden för 69–70 kvadratmeter inklusive värme, varmvatten och bredband.
Erik Gustavsson äger också fastighetsbolaget GIFAB där han förvaltar cirka 300 hyreslägenheter i egna fastigheter. Han driver också företaget Hyrhöjden där han hyr ut liftar och byggmaskiner. Företaget startades i Göteborg och etablerades sedermera i Kristianstad och Simrishamn där man med cirka 320 liftar idag är en av Skånes största aktörer inom sitt gebit.
Erik är dessutom engagerad i det lokala föreningslivet där han inte minst vurmar för ungdomsidrotten.

Intervju: Peter Hägg
Text: Örjan Persson