januari 15, 2025

8 av 10 tror inte att det går att byta tak på vintern

Vintern närmar sig – en period som lämpar sig väl för takrenovering. Men trots fördelar som lägre luftfuktighet och lättupptäckta brister tror åtta av tio svenskar att det inte går att byta tak på vintern. Det visar en undersökning från takrenoveringsföretaget Vesivek.

Högsäsong för takbyte är traditionellt under vår och höst, nästan 70 procent av alla takrenoveringar sker då. Att takrenovering bäst sker under vissa årstider är en seglivad myt. Enligt en undersökning tror hela åtta av tio svenskar att det inte ens går att byta tak på vintern, vilket är felaktigt.
– Faktum är att det inte bara går att byta tak på vintern, i vissa avseenden är det till och med bättre. Till exempel blir luftfuktigheten lägre på vintern vilket minskar risken för fuktskador, säger Jani Jylhä, vd på Vesivek.

Flera fördelar med vinterrenovering
Ytterligare fördelar som en takrenovering på vintern medför är att det blir lättare att identifiera brister i taket och på vinden. Den kalla luften gör att eventuella kondensskador blir lättare att upptäcka. Dessutom så ingår snöskottning, vilket är bra ur flera perspektiv.
– När vi renoverar tak under vintern skottas all den befintliga snön bort – både innan och efter renovering – vilket gör taket redo för framtida snösmältning och smältvatten som kommer att uppstå under våren. Dessutom tycker många husägare att det är skönt att slippa skotta snö, säger Jani Jylhä.

Fördelar med takrenovering vintertid:

  • Den genomsnittliga luftfuktigheten är lägre
  • Snö och frost skyddar marken
  • Orsaker till kondens under taket är lättare att upptäcka
  • Skottning av taket ingår i priset
  • Taket blir tryggat mot snö och snösmältning under vinter och vår

Källa: Vesivek