Kommun & Näringsliv Artiklar TEMA NÄRINGSLIV Stora möjligheter inom katalysatoråtervinning
TEMA NÄRINGSLIV

Stora möjligheter inom katalysatoråtervinning

Stora möjligheter inom katalysatoråtervinning

Michael Alekov är andra generationen att syssla med katalysatoråtervinning. Hans företag, Catacon Recycling, säkerställer en hög nivå av hållbarhet genom sina processer, som minskar koldioxidutsläppen med 98 procent jämfört med brytning av primära råvaror. Över hälften av materialet som återvinns används dessutom för att tillverka nya katalysatorer. Catacon Recycling är ett bra exempel på hur återvinning kan bidra till en cirkulär ekonomi.

Michael Alekov har sysslat med katalysatoråtervinning i princip lika länge som det har varit en särskild nisch inom återvinning.
– När min pappa började med katalysatoråtervinning var vi bland de första i världen, berättar Michael.

Det var hans pappa som inspirerade honom att följa samma väg. Michael insåg tidigt att det var möjligt att livnära sig på det egna företagandet, och han såg det som en chans att bygga en framtid för sig själv.
– Jag ville vara självständig och ta mitt liv på allvar, skapa mig en framtid, förklarar han.

Katalysatoråtervinning i andra generationen
Michaels entreprenörsanda fick honom att ta steget och starta sitt eget företag vid endast 18 års ålder. Michael hade ambitionen att studera vid Lunds universitet parallellt med sitt arbete som företagare, men insåg snabbt att det var svårt att kombinera studentlivet med att driva eget företag.
– Det var absolut inget självklart val, men nu är jag väldigt tacksam för att jag valde att fokusera på företaget, säger han.

Under de första åren arbetade Michaels företag, Catacon Recycling, med handel av katalysatorer, men Michael och hans team insåg snart möjligheterna inom branschen och utvecklade verksamheten med bearbetning av katalysatorer.
– Vi ville kunna göra alla analyser själva och veta exakt vad vi skickar och köper. Det handlar om att kunna garantera kvaliteten och värdet i de material vi hanterar. Idag har vi ett unikt tjänsteutbud och är det enda företaget i Sverige som sysslar med bearbetning av katalysatorer, berättar Michael.

Hållbarhetens utmaningar
Genom att återvinna katalysatorer bidrar Catacon Recycling till att minska koldioxidutsläppen med upp till 98% jämfört med brytning av primära råvaror.
– Ett kilo återvunna ädelmetaller sparar upp till 33 ton koldioxid. Det motsvarar 300 000 kilometers körning i en genomsnittlig EU-passagerarbil, berättar Michael.

Återvinningsprocessen skapar också viktiga resurser för industrin. De ädelmetaller som utvinns från katalysatorerna – palladium, platina och rodium – används för att tillverka nya katalysatorer, smycken och till och med inom läkemedelsindustrin.
– 51 procent av det vi återvinner går till att tillverka nya katalysatorer, vilket är en viktig del av den cirkulära ekonomin, säger Michael.

Trots de positiva miljöeffekterna stöter Michael och hans företag, som har sin verkstad i Östra Göringe, på hinder i form av kommunala regelverk. Kommuner har klassificerat katalysatorer som farligt avfall, vilket innebär att Michael måste kämpa för att få tillstånd att återvinna dem.
– Vi tar bort det farliga avfallet genom vår process, men ändå får vi kämpa för att få tillstånd, säger Michael.

Michael menar att detta skapar en osäkerhet inför framtiden och kan göra att materialet hamnar i fel händer.
– Om vi inte får bearbeta katalysatorerna på rätt sätt, vet vi inte vad som händer med dem. De kan hamna hos aktörer som inte har samma fokus på hållbarhet, vilket skulle kunna innebära att de inte återvinns korrekt, förklarar Michael.

Michael har stora visioner för framtiden och siktar på att göra Catacon Recycling till den största katalysatoråtervinnaren i Norden. Han vill också hjälpa bilskrotar att få bättre priser för sina material, samtidigt som de gör en positiv insats för klimatet. Catacon har hittat sin nisch och trots alla utmaningar han har mött längs vägen, trivs Michael med livet som egenföretagare.
– Jag älskar att vara egenföretagare. Nu står jag här med en PowerPoint-presentation inför professionella människor – det är något jag aldrig trott att jag skulle göra, säger han och skrattar.

Intervju: Wilhelm Walaker

Exit mobile version