Kommun & Näringsliv Artiklar TEMA NÄRINGSLIV Hållbar vattenrening för en bättre framtid
TEMA NÄRINGSLIV

Hållbar vattenrening för en bättre framtid

Hållbar vattenrening för en bättre framtid

Tillgång till rent vatten är ingen självklarhet, det är ett sedan länge konstaterat faktum i företaget Aquarent AB, som utvecklar och tillverkar effektiva och hållbara vattenreningssystem.
– Vatten är en resurs vi måste värna om. Vi har länge tagit rent vatten för givet, men nu ser vi hur viktigt det är att skydda våra vattenkällor, understryker Dan Björk, VD för Aquarent.

Aquarent AB har historiskt sett tillverkat och sålt vattenfilter till privatpersoner och VVS-företag, men har under senare år även tagit sig an större uppdrag inom industrin och för kommersiella fastigheter. Företaget har också i allt större utsträckning arbetat mot återförsäljare. Det är en strategi som har varit framgångsrik och gett företaget möjlighet att koncentrera sig på det de gör bäst – att utveckla och tillverka effektiva vattenreningssystem.
– Ett av våra största projekt var att bygga ett kalkreningssystem för att täcka 2 200 lägenheter. Vi arbetar också med större fastighetsbolag och kommuner för att hjälpa dem att hantera sina vattenproblem, berättar Dan Björk, VD för Aquarent AB i Kristianstad.
Han påpekar att vattenrening är ett ämne som berör många, men ofta först när problem redan har uppstått. Han har med åren sett hur vattenfrågan har blivit alltmer aktuell och understryker att vatten är en ändlig resurs vi måste värna om.
– Vi har länge tagit rent vatten för givet, men nu ser vi hur viktigt det är att skydda våra vattenkällor. PFAS är ett exempel på en förorening som har blivit allt vanligare, det har hittats i flera vattentäkter, berättar Dan.
Aquarent har utvecklat specialfilter för att eliminera PFAS ur vattnet, något som blivit en viktig tjänst i takt med att allt fler människor och företag blir medvetna om farorna med dessa kemikalier. För Dan handlar det om att hitta lösningar som inte bara är effektiva, utan också hållbara på lång sikt.
– Våra filter använder mycket mindre vatten än många av våra konkurrenters. Där andra filter använder 180 liter vatten vid backspolning, använder våra bara 40 liter. Det kan göra stor skillnad för miljön, särskilt i en tid när vi måste tänka på resursanvändning.

En livförsäkring
Dan Björk understryker att förorenat vatten kan vara hälsovådligt, och att det är viktigt att man som konsument kontrollerar sitt dricksvatten med jämna mellanrum.
– Många tror att de kan känna på smaken om det är något fel med vattnet, men det stämmer inte. Det kan innehålla kemikalier som bly eller radon, som inte går att smaka eller lukta på, men som kan vara farliga för hälsan, säger Dan.
Han rekommenderar att alla som har eget vatten gör en vattenanalys minst vart tredje år – ett enkelt test som i realiteten kan vara en livförsäkring.
En annan aspekt av vattenrening som Dan lyfter fram är effekten av kalkbeläggning, som är ett vanligt problem i många svenska hushåll. Kalken kan bilda beläggningar i rör och hushållsapparater, vilket inte bara minskar effektiviteten, utan också ökar energiförbrukningen.
– När kalken byggs upp i rören och i exempelvis tvättmaskiner och diskmaskiner gör det att de måste arbeta hårdare för att nå samma resultat. Det leder till att de drar mer energi, vilket i sin tur påverkar både plånboken och miljön negativt, påpekar Dan.

Innovation och engagemang
En faktor som har varit avgörande för Aquarents framgång är deras starka fokus på innovation och goda relationer.
– Vi har ett otroligt engagerat team som hela tiden arbetar med att förbättra våra produkter. Våra medarbetare är vår viktigaste resurs, utan deras engagemang hade vi inte kunnat utvecklas så här snabbt, säger Dan med stort eftertryck.
Framåt ser Dan och Aquarent en fortsatt tillväxt, både geografiskt och i volym. Företaget har redan etablerat sig på den svenska marknaden och blickar nu mot Norge och Danmark som nästa steg.
– Vattenrening är något som kommer att bli allt viktigare i framtiden, vi är redo att ta ansvar för den utvecklingen, avslutar Dan Björk.

Intervju: Wilhelm Walaker
Text: Örjan Persson

Exit mobile version