Kommun & Näringsliv Artiklar TEMA NÄRINGSLIV En bro mellan tradition och innovation
TEMA NÄRINGSLIV

En bro mellan tradition och innovation

En bro mellan tradition och innovation

Hushållningssällskapet Skåne firar i år tioårsjubileum men har rötter som går så långt bak som till 1814. Organisationen har en bred verksamhet inom bland annat fältförsök, rådgivning, utbildning och jordprovtagning, och framtidsutsikterna är ljusa.

Att ta klivet från medicinteknik till lantbruk må verka som en ovanlig karriärvändning, men för Johan Ingemansson, ny vd på Hushållningssällskapet Skåne, var steget naturligt. Med lantbruk i familjen var de gröna näringarna aldrig långt borta.
– Jag hade funderat på hur jag skulle kunna rikta om min karriär mot de gröna näringarna och hållbarhet. Det var en slump att jag hamnade just här, men en väldigt lycklig sådan, säger Johan.

Två sällskap blev ett
Hushållningssällskapet Skåne har rötter som sträcker sig tillbaka till 1814. Dock var det fram till för tio år sedan uppdelat i två separata sällskap, ett i Kristianstad och ett i Malmöhus, som då slogs samman. I år firar organisationen sitt tioårsjubileum.
– Vi har en bred verksamhet, men allt vi gör kretsar kring att främja lantbruket och landsbygden. Våra största verksamhetsområden är fältförsök, rådgivning, utbildning och jordprovtagning, förklarar Johan.

Praktiska fältförsök och marknadsanpassad rådgivning
Fältförsöken innebär till exempel att olika sorter, gödselalternativ och växtskyddsmedel testas i praktiken för att se vad som fungerar bäst under olika förutsättningar.
– Det kan vara för att vi vill ha mer kunskap, men också för att ett nytt växtskyddsmedel behöver testas innan det kan lanseras på marknaden, säger Johan.
Rådgivningen omfattar allt från växtodling till administration av EU-stöd och miljöutredningar. Johan har märkt en tydlig trend:
– Nu går lantbruket ekonomiskt bättre, vilket gör att fler ser över möjligheterna att investera i mjölkanläggningar och grisproduktion. Vi ser en ökad investeringsvilja, vilket driver vår verksamhet framåt.

Störst i Sverige på jordprovtagning
Att förstå jordens kvalitet är avgörande för en framgångsrik skörd. Hushållningssällskapet är Sveriges största aktör inom jordprovtagning, och i Skåne täcker de 75 % av all åkermark.
– Vi analyserar allt från pH-värde till mullhalt, så lantbrukarna kan optimera till exempel kalkning och gödsling och få ut maximal skörd.

Oberoende skogsförvaltning
Hushållningssällskapet förvaltar cirka 9 000 hektar skog i Skåne, motsvarande 2% av all skog i regionen.
– Vi är unika i och med att vi är helt oberoende. Vi är inte bundna till någon specifik leveranskedja, vilket gör att vi kan maximera virkespriserna för skogsägarna. Just nu finns exempelvis goda exportmöjligheter.

Framtidens utmaningar och möjligheter
Beredskapsfrågan har blivit allt viktigare för det svenska lantbruket, något som Hushållningssällskapet arbetar aktivt med.
– Jordbruksverket kommer att lansera nya rådgivningsinsatser inom beredskap i sommar, och vi kommer att vara en av leverantörerna. Dessutom har ett nytt investeringsstöd införts för att lantbrukare ska kunna satsa på åtgärder som gynnar beredskapen.
Hållbarhet och miljö är andra områden där Johan ser stora möjligheter:
– Lantbrukarna arbetar aktivt med hållbarhet, men teknikens utveckling kommer att accelerera det ytterligare. Vi ser allt från drönare till AI som verktyg för att göra lantbruket mer effektivt och miljömässigt hållbart.

En unik organisation
Hushållningssällskapet skiljer sig från både företag och myndigheter. Det grundades genom ett kungligt dekret och kan varken köpas eller säljas.
– Vi har samma legala form som Advokatsamfundet och Svenska Akademien – vi bara finns. Medlemmarna, som är lantbrukare, tillsätter vår styrelse och bestämmer vår riktning. Vi delar inte ut någon vinst utan allt vi gör syftar till att gynna lantbruket.

En ljus framtid
Johan ser positivt på framtiden för både lantbruket och Hushållningssällskapet:
– Med ökat fokus på primärproduktionen kommer behovet av våra tjänster att växa – från utbildning och rådgivning till fältförsök och jordprovtagning. Jag ser en fin och positiv utveckling framför oss.
Och det bästa med jobbet?
– Variationen! Ena dagen strategiska beslut, nästa en praktisk fråga i verksamheten. Ingen dag är den andra lik.

Intervju: Wilhelm Walaker
Text: Malin Ny

Exit mobile version